+38(098)236-34-14 info@shafranspice.com
To main

Екстракти спецій – основа гарного смаку

При виробництві м'ясних виробів для отримання приємного смаку і аромату не обійтися без продуктів рослинного походження - натуральних спецій.

У виробництві ковбас, як правило, використовують спеції не в натуральному вигляді, а у вигляді складних багатокомпонентних сумішей природних органічних речовин. Вони повністю зберігають аромат і смак натуральних прянощів. Отримують їх з екстрактів прянощів після видалення спирту. Вони містять смакові компоненти прянощів і 10-25% ефірних масел.

Екстракти спецій мікробіологічно чисті, можуть бути стандартизовані (по силі і аромату) і нанесені на водорозчинні носії (такі як сіль, декстроза, різні види борошна, дріжджі) для отримання сухого розчинного продукту. Деякі суміші проходять подальшу обробку з метою поліпшення властивостей.

Головною перевагою використання екстрактів в порівнянні з меленими спеціями є те, що сила аромату у них як мінімум в 10 разів сильніша, ніж у натуральних спецій, а також готовий м’ясний продукт буде володіти стабільною смакоароматичною складовою.

Деякі спеції, такі як перець, мускатний горіх, гвоздика володіють вираженою властивістю викликати підвищене виділення травних соків, що сприяє поліпшенню травлення. Крім того, будь-які прянощі є справжнім джерелом мінералів, вітамінів, великої кількості білка, корисних цукрів, ефірних масел і т.д. Кожна рослина має свою лікувальну дію, але всі вони покращують імунітет, очищають організм від токсинів, покращують засвоєння поживних речовин з їжі.

Переваги використання екстрактів спецій в порівнянні з натуральними спеціями:

Багато натуральних прянощів мають антиокислювальні властивості. Такі властивості були виявлені у 32 видів спецій; всі вони затримували окислення, однак найбільш ефективною виявилося гвоздика. Додавання анісу (0,2%), кардамону, коріандру, імбиру, кропу, фенхеля, майорану підвищує стійкість жирів до окислення в 2-3 рази, а додавання розмарину і шавлії – в 15-17 разів.

Залежно від розчинника і способу виділення біологічно активних сполук з рослин в екстракті містяться або водо-, або жиророзчинні антиоксиданти.

Ефірні масла, виділені з рослинної сировини, це рідкі летючі органічні речовини, що обумовлюють їх запах. У складі природних ефірних масел виділено понад тисячу індивідуальних сполук. За своєю природою ефірні масла – не прості суміші окремих речовин, а складні стабілізовані системи. Подібні системи містять сполуки, що підтримують певний рівень окислювальних агентів і відновників, завдяки якому склад ефірних масел може залишатися стабільним протягом тривалого часу.

Компанія «Шафран Спайс» поряд з виробництвом смакоароматичних і функціональних добавок виробляє також цілу лінійку екстрактів спецій, таких як чорний перець, духмяний перец, мускатний горіх, часник.

Поділитися новиною

Write to us

We will consult and show you all about spices